26 / 04 / 2024

Düzenleme ortaklık payı nasıl hesaplanır?

 Düzenleme ortaklık payı nasıl hesaplanır?

Vatandaşların ulaşım, dinlenme, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı İmar uygulaması kapsamında gerçekleştirilmesine düzenleme ortaklık payı adı veriliyor.Peki düzenleme ortaklık payı nasıl hesaplanır?


Düzenleme ortaklık payı nasıl hesaplanır?

Düzenleme ortaklık payı, vatandaşların kültürel,sosyal,dinlenme ihtiyaçlarını gidermek amacıyla uygun görülen yerlerin kamu yetkisi kullanılarak özel mülkiyet sahbinden alınmasına deniliyor.Düzenleme ortaklık payı imar kanununun 18.madde uygulama yönetmeliği kapsamında ayrıntılı olarak ele alınıyor.


Düzenleme ortaklık payı, 18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 4/c maddesinde göre;“DOP; Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile MEB’na bağlı ilk ve orta öğrenim kurumları, ibadet yeri, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzöl­çümlerinden %40 kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedeldir.”


3194 sayılı Yasanın 18’inci maddesi gereğince kesilen Düzenleme Ortaklık Payı ile MEB’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları,yol,meydan,park,otopark,çocuk bahçesi,yeşil saha,ibadet yeri,karakol,sahaları oluşturuluyor. Danıştay Karslarına göre de pazaryeri ve toplu taşıma yeri DOP kesintileriyle oluşturuluyor.


Düzenleme ortaklık payı nasıl hesaplanır?

Düzenleme ortaklık payı oranı, umumi hizmetlere ayrılan miktarın, düzenleme ortaklık payı alınacak parsellerin düzenlemeye giren miktarları toplamına bölünmek suretiyle bulunuyor.


Parsellerin tapu senedi alanında düzenlemeye girmeyen ve bağışlanan alanların çıkarılması ile düzenlemeye giren miktar bulunuyor.Bu oran % 40'tan fazla çıktığı takdirde; kamulaştırılması gereken alan, umumi hizmetlere ayrılan alandan, düzenlemeye giren parsel alanları toplamının % 40'nın çıkarılması ile bulunan farkın 100 ile çarpılıp 65`e bölünmesiyle hesaplanıyor.


Düzenleme sahasında umumi hizmetlere ayrılan miktarın, düzenlemeye giren alan toplamının % 40'ından daha fazla çıkması halinde, bu miktarın % 40'a düşürülmesi için önce, varsa bu düzenleme sahasındaki belediyeye ait arsalar, bu işe tahsis ediliyor.



İmar durumu harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com