13 / 05 / 2024

Devremülk nasıl satın alınır?

Devremülk nasıl satın alınır?

Devremülkler, sadece yılın belirli bir dönemindeki kullanımının satın alındığı gayrimenkuller olarak karşımıza çıkıyor. Peki devremülk nasıl satın alınır?


Devremülk nasıl satın alınır?

Satın almak istenilen mülkün tamamı ile kullanımı değil de belirli bir işletim sistemi içerisinde yılın belirli dönemleri kullanım hakkı verilmekte ise, bu sisteme devremülk adı veriliyor.


Bir devremülk alınırken devremülk mü devre tatil mi satıldığına dikkat edilmesi gerekiyor. Devremülk alımında mülkün tapusu kişinin üzerine geçmekle beraber devre tatillerde ilgili binanın belirli bir süre için kullanımı satılıyor. Dolayısı ile satın alınmak istenilen tatilin kişiye ait bir taşınmaz olarak mı yoksa 20-30 yıl gibi uzun ama belirli bir süre ile kısıtlı olarak sunulan tatil hakkı olarak mı satıldığının araştırılarak durumun öğrenilmesinde fayda görülüyor.


Devremülk üyeliği, devre mülk tapusu ile güvence altına alınıyor. Tıpkı diğer gayrimenküller gibi, devre mülk için yapılan tapu işlemi de süresiz uygulanıyor; ancak, burada söz konusu olan süresiz tapu sadece kişinin devremülk dairesini kullanacağı tarihler arasında geçerli kılınıyor.


Devre mülk sahibinin tesisin kalan bölümlerinde herhangi bir yasal hakkı bulunmamakla beraber sadece bölgenin işletmesi tarafından uygun görülen aktivitelerden ücretsiz veya cüzi bir miktarda yararlanması sağlanıyor. Sahip olunan devremülk her yıl için 14 gece, 15 gün süresince kullanılabiliyor.

Peki devremülk nasıl satın alınır?


Ödemesi biten devremülk üyesi gerekli evrakları tamamladıktan sonra İşletme Yönetimi tarafından yetki verilen kişilere noter yolu ile vekâlet veriyor ve böylelikle tapu işlemi resmi süreç içerisinde tamamlanıyor. Satın alınan devremülkün tapu masrafının tamamı devremülk üyesine ait oluyor.Söz konusu devremülk satın alınma işlemleri için aşağıdaki evrakların temin edilmesi gerekiyor.


Devremülk tapusu için gerekli evraklar:

- Nüfus Cüzdanı fotokopisi

- 2 adet vesikalık fotoğraf (Renkli fotokopi geçerli değildir ve son altı 6 aylık resminiz olması gerekmektedir.)

- Noterden Vekâletname aslı.

- Tapu masrafının hesaba yattığını gösteren dekont belgesi

Devremülk hakkı hangi mallar üzerinde kurulabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com