11 / 05 / 2024

Devremülk nasıl devredilir?

Devremülk nasıl devredilir?

Devremülke sahip olan kişi, sahip olduğu günleri satma, devretme, kiraya verme, bir yakınını gönderme, miras bırakma gibi haklara sahip oluyor.Peki devremülk nasıl devredilir?


Devremülk nasıl devredilir?

Tatil, dinlenme, kaplıca,sağlık turizmi vs. gibi maksatlarla hazırlanmış olan tesis tatil köyü,otel yada müstakil bir dairenin bağımsız bölümünün mülkiyetine belirli bir tarih için sahip olmak devremülk olarak karşımıza çıkıyor.


Devremülkler de diğer gayrimenkuller gibi süresiz tapulu mülkler oluyor.  Bu mülkiyet hakkı üyenin sahip olduğu devremülk dairesinin ilgili tarihler arasında kullanılmasını kapsıyor. 


Devremülke sahip olan kişinin tesisin diğer bölümleri üzerinde yasal bir hakkı bulunmuyor. İşletme Yönetimi’nin uygun gördüğü aktiviteleri ücretsiz veya indirimli kullanma hakkına sahip oluyor. Her bir devremülk,  her sene için 14 gece, 15 gün kullanımı sağlıyor. 


Devremülk alıcısı ile satıcısı arasında yapılan sözleşmeye devremülk sözleşmesi adı veriliyor. Sözleşme ile devremülklerin sahibi olan kişi, satma, kiralama, devretme, miras bırakma gibi hakları da edinmiş oluyor. 


Devremülk satışları da mümkün oluyor.Satışlar genellikle termal tesislere sahip firmalar tarafından yapılıyor. Devremülk firmaları, bir bağımsız bölüm için seneyi günlere ve haftalara ayırıyor.Devremülk hakkı sahibi, hissesini satabiliyor, bağışlayabiliyor, takas ve ipotek edebiliyor.Peki devremülk nasıl devredilir?


Devremülk alındıktan sonra miras yoluyla gelecek yasal varislere devredilebiliyor. Devre mülk üyelerinin bir diğer yasal hakkı ise sahibi oldukları devre mülkü kiralayabilme, ticari faaliyetlerde ipotek gösterebilme veya satabilme imkanına sahip oluyor. 


Bütün bu işlemleri gerçekleştirebilmek için devremülkün bulunduğu bölgedeki işletme yönetimini durumdan haberdar etmek gerekiyor.

Devremülk nasıl kiraya verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com