09 / 05 / 2024

Devremülk ne demektir?

Devremülk ne demektir?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında devremülke ilişkin bilgilere yer veriliyor.Buna göre devremülk ne demektir? Devremülk nasıl alınır? İşte devremülke ilişkin bilgiler..


Devremülk ne demektir?

Devremülk; Kişinin kendi belirlediği dönemlerde, 3227 sayılı kat mülkiyeti kanunu ile TC Tapusu ile sahip olabileceği, sağlık, yatırım ve tatil amaçlı edindiği mülk olarak tanımlanıyor.


Devremülkün çerçevesi kanunlarla çiziliyor. 3227 sayılı Kat Mülkyeti Kanununun 8. Bölümü tamamen devremülk hakkına ayrılıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu 8. Bölüm madde 59 da şu şekilde yer alıyor:


Madde 59: Devremülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 15 günden daha az süreli olmaması gerekiyor. Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devremülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabiliyor.


Madde 59'dan anlaşılacağı üzere 5 günlük, 7 günlük ya da 10 günlük devremülk olmuyor. Bir tüketiciye kanunda belirtilen devremülk tapusu verilebilmesi ve zaman sınırlaması olmadan (20 yıllık, 30 yıllık kullanım vs gibi) nesiller boyu miras bırakılabilecek bir devremülke sahip olmak istenildiğinde bu tesisin devremülk satışlarının en az 15 gün olması gerekiyor. Eğer ki; tüketiciye 15 günlük devremülk yetmiyorsa bu süre 20 güne çıkartılamıyor, yükselişleri de 15 gün ve katları şeklinde olması gerekiyor. Yani 15-30-45-60 şeklinde devremülk alınabiliyor ve tapuları da buna göre belirleniyor.


Satı alınacak taşınmaz mal bir devremülk ise;ev, işyeri tapusunda sahip olunan yasal haklara devremülkte de sahip olunuyor. Devremülkte ev gibi satabiliyor, kiraya verebiliyor, miras bırakabiliyor, bankadan kredi çekerken miras olarak bırakabiliyor ve kullanılabiliyor.


Kişi devremülkü kendi belirlediği dönemde her sene kullanabiliyor. Yani sahip olunan 15 günün başlangıç ve bitiş tarihi kişinin kendisi tarafından belirlenebiliyor. 


Tesis yönetimi ya da sahibi herhangi bir şekilde bu tarih aralığını değiştiremiyor. Her sene farklı tarihlerde devremülk kullanılamıyor. Bu değişiklik kişi istemeden yapılamıyor. Ancak devremülk sahibi isterse kendi döneminin haricinde tatilinizi yapabiliyor.

Devremülk sözleşme örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com