20 / 05 / 2024

Değer artış vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!

 Değer artış vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!

Gayrimenkullerin beş yıl içinde elden çıkarılması sonucunda elde edilen kazançlar için değer artış vergisi ödeniyor.Her sene belirlenen zamanlarda vergi yatırılıyor.Değer artış vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!


Değer artış vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!

Taşınmaz malların elden çıkarılmasından dolayı elde edilen kazanç için ödenen vergi değer artış kazancı vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Vergiyi herkes ödemiyor.Vergi taşınmazın edinim tarihinden itibaren beş yıl içinde elde çıkarılan taşınmazlar için ödeniyor.

Elde edilen kazançta vergilendirilecek kısım safi değer artışı olarak ifade ediliyor. Gelir Vergisi Kanununun 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 

Değer artış vergilendirilmesi yapılırken, gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediğine dikkat edilmesi gerekiyor.Veraset yada bedelsiz olarak edinilen taşınmazlar için vergilendirme yapılmıyor.

Vergi mükellefi olan kişilerin istista tutarını aşması halinde beyanname vermesi gerekiyor. Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.

Beyannameler 1-25 Mart tarihleri arasında verilmeye başlandı.Buna göre 1 mart itibarıyla Değer artış vergisi 1.taksit ödemeleri de  başladı.İkinci ödemeler ise Temmuz ayında gerçekleşecek.

Değer artış kazancının beyanı nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com