15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyanı 2015!

 Değer artış kazancı beyanı 2015!

Değer artış kazancı vergisi istisna tutarı her sene yeniden belirleniyor ve belirlenen istisna tutarını aşan kazançlar için beyanname verilmesi gerekiyor.İşte değer artış kazancı beyanı 2015..


Değer artış kazancı beyanı 2015!

Gelir Vergisi Kanununda değer artış kazancı vergisi ile ilgili yasal hükümlere yer veriliyor.Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan değer artış kazancı gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödeniyor.


Aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisinin konusunu oluşturuyor.


*Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 

*Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

*Voli mahalleri ve dalyanlar, 

*Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.


Vergi mükellefi olunup olunmayacağı, elde edilen gelir ile belirleniyor. Vergide öncelikle beyanname veriliyor.  Beyannamenin ardından Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit halinde vergi ödemesi yapılıyor.Buna göre yarın itibari ile vergi ödemesi başlıyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği ise elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.


Değer artış vergisinden muafiyet!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com