17 / 05 / 2024

Çöp vergisi ne zaman ödenecek?

Çöp vergisi ne zaman ödenecek?

Tüm konut ve işyeri sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine çöp vergisi ödemesi gerekiyor. Peki 2016 çöp vergisi ne zaman ödenecek? diyorsanız işte yanıtı...


Çöp vergisi ne zaman ödenecek?

Çöp vergisi, tüm konut ve işyerlerinin çevre temizlik hizmetleri için ödemesi gereken vergi olarak biliniyor. Çöp vergisinin mükellefleri binayı fiilen kullanan olarak karşımıza çıkıyor. 


Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi belediyelerin çevre temizlik hizmetinden yararlanan belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan yapılardan alınıyor.


Çöp vergisi mesken ve iş yerinden tahsil edilirken uygulamada farklılık söz konusu oluyor. Meskenler için çöp vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. 


Çöp vergisi belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çöp  vergisi de ödenmiş oluyor.


Ancak işyerlerinde ise çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki 2016 çöp vergisi ne zaman ödenecek? diyorsanız işte yanıtı...


Çöp vergisi birinci taksit,  Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre çöp vergisi ödemeleri devam ediyor.


Meskenler için; çöp vergisi ödenmez ise bu borç, su faturalarına yansıyor. 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra uygulamaları da yapılıyor. 


İşyerleri hakkında da o dönemde cari olan gecikme zammı ekleniyor ve bir ödeme emri çıkartılıyor. Ödeme emri sonrasında borçlu yedi gün içerisinde bu borcu ödemek zorunda oluyor.  Borç ödenemiyor ise 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra yoluna başvuruluyor.

Çöp vergisi neye göre hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com