21 / 05 / 2024

Çöp vergisi nasıl ödenir?

 Çöp vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi olarakta bilinen çöp vergisi, belediyenin sunmuş olduğu temizlik hizmetlerinden yararlanan mesken, işyeri gibi yapıları kapsıyor.Peki çöp vergisi nasıl ödenir?


Çöp vergisi nasıl ödenir?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çöp vergisini ödemesi gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi olan çöp vergisini taşınmazın sahibi değil, taşınmazı kullananlar ödüyor.  Bu vergi taşınmazı kullananlar tarafından yılda iki kez ödenmesi gerekiyor.İsteyenler vergiyi tek seferde de ödeyebiliyor.


Verginin birinci taksiti emlak vergisi gibi Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödeniyor.İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.vergisini hala ödememiş olan mükellefler için son 10 gün bulunuyor.


Vergiyi ödeyebilmek için çöp vergisi bildirim formunun  doldurulması gerekiyor. Bildirim formu bir kereye mahsus olmak üzere dolduruluyor. Daha sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebiliyor. 


Çöp vergisi tutarları işyeri ve meskenler için farklılık gösteriyor. Çöp vergisi meskenlerde su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor..Peki çöp vergisi nasıl ödenir?


Çöp vergisi meskenlerde ve işyerlerinde farklı şekilde tahsil ediliyor.Vergi, meskenlerde su fatularına yansıtılırken; işyeri sahiplerinin vergi ödemeleri için bağlı oldukları belediyeye gitmeleri gerekiyor. 

Boş dükkana çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com