17 / 05 / 2024

Çöp vergisi ilk taksiti için son 20 gün!

Çöp vergisi ilk taksiti için son 20 gün!

Belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmeti için konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için çöp vergisi ödeniyor. İki taksitte ödenebilen çöp vergisi ilk taksit ödemeleri için son 20 gün bulunuyor...


Çöp vergisi ilk taksiti için son 20 gün!

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, belediye tarafından yapılan çevre temizlik hizmeti karşılığında mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılardan vergi tahsil ediliyor. Çevre temizlik vergisi olarak adlandırılan çöp vergisinin ödemeleri mesken ve işyerlerinde farklı şekilde yapılıyor.


Konutların vergi borcu su faturalarına yansıtılırken, işyerleri için verginin belediyeye gidilerek iki eşit taksit halinde ödenmesi gerekiyor.


Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. Buna göre 2016 yılına ait çevre temizlik vergisinin 2. taksit ödemeleri devam ediyor. 31 Mayıs 2016 tarihinde sona erecek çöp vergisi için son 20 gün bulunuyor.


Vergiyi taşınmaz malın sahibi değil, kullanıcısı ödüyor. Eğer taşınmaz malda kiracı varsa vergi mükellefi kiracı oluyor. 


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 27 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.

Çöp vergisi beyannamesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com