02 / 05 / 2024

Cins değişikliği için gerekli evraklar!

 Cins değişikliği için gerekli evraklar!

Tapu sicilinde yapılan işlemler arasında cins değişikliği de yer alıyor.Cins değişikliği için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor.Peki cins değişikliği için gerekli evraklar nelerdir?


Cins değişikliği için gerekli evraklar!

Tapuda kayıtlı bir taşınmazın niteliğinin değiştirilerek, farklı bir tapu kütüğüne tescil olunması cins değişikliği diğer adıyla cins tashihi olarak tanımlanıyor.


Mesela, sahibi olunan tarlanın yıktırılarak, arsa durumuna getirilmek istenmesi durumunda tapu sicilinde tarlanın niteliğinin arsa olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor.Ya da tapu kütüğünde tarlanın arsa olarak gösterilmesi işlemi de cins değişikliği olarak açıklanıyor.


Tapu kütüğünde cins değişikliğinin yapılabilmesi gerekli belgelerin temin edilmesi,tapu dairesine müracaat ve tapuda gerekli harcın ödenmesi gerekiyor


Tapuda cins değişikliği için gerekli evraklar şu şekilde sıralanıyor:


1.Cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya bilgi,

2.Taşınmaz malın maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimliği veya temsil belgesi,

3.Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malların cins değişikliği işlemlerinde, yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.


4.Taşınmaz mal sahibinin veya hissedarlarının bir adet 6 x 4 cm. büyüklüğünde son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı, vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.


Cins değişikliği harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com