Çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği kapsamında ÇED raporunun usul ve esasları ele alınıyor.Buna göre ÇED raporu nereden alınır?
ÇED raporu nereden alınır?
ÇED raporu; Şehirlerde gerçekleştirilen projelerin, proje gerçekleşmeden projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.
ÇED raporu süreci kendi başına bir karar verme süreci olmayıp, karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç oluyor. Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi olarakta ifade ediliyor.
ÇED, projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç oluyor. İlgili taraflar bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en optimal şekilde gelişimine katkı sağlıyor.
ÇED raporunun amacı ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınması oluyor.
Aynı zamanda ÇED tasarım aşamasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumları önceden görerek etkisiz hale getirmesi için gerekli tedbirleri ortaya koyması, olumsuz etkilerin minimize edilmesini sağlıyor.Proje sahibi için maliyet azaltıcı seçenekler sunuyor ve karar verme sürecine yönelik daha güvenilir, bütünsel ve işbirlikçi bir yaklaşımla demokrasiye katkı sağlıyor.Peki ÇED raporu nereden alınır?
ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi almış firmalar hazırlıyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog v.b fakülte ve dört yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu oluyor.
Başta çevre mühendisi olmak üzere belirtilen meslek grupları ve rapor koordinatöründen oluşacak çekirdek kadro ile bakanlıktan izin alan firmalar ÇED raporu hazırlama yeterlik ve sorumluluğu alyor.
ÇED raporu almak için gerekli belgeler nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com