Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine ÇED raporu süreci adı veriliyor. Peki ÇED raporu hazırlama yetkisi kimdedir?
ÇED raporu hazırlama yetkisi kimdedir?
ÇED raporu, belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci olarak değil, karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.
ÇED, projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç oluyor. İlgili taraflar bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en optimal şekilde gelişimine katkı sağlamış oluyor.
Çed, Türkiye'de 7 Şubat 1993 tarihinden bu yana alması gereken işletmeler üzerinde uygulanıyor. Peki ÇED raporu hazırlama yetkisi kimdedir?
Bakanlık tarafından görevlendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Proje Tanıtım Dosyası hazırlayabiliyor.
ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi almış firmalar hazırlıyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog v.b fakülte ve 4 yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu oluyor.
ÇED raporunu kimler almak zorunda?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com