06 / 04 / 2025

Çed raporu düzenlemesi gereken tesisler!

Çed raporu düzenlemesi gereken tesisler!

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu,bir faaliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirtiyor.Peki çed raporu düzenlemesi gereken tesisler nelerdir?


Çed raporu düzenlemesi gereken tesisler! 

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu,bir faliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirleyen Çevre ve Orman bakanlığı veya bölge müdürlükleri tarafından verilen belge olarak karşımıza çıkıyor. Firmaların kurulum aşamasında çed raporu gerekli görülüyor.


Çed raporu için başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılıyor.  Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar: Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlama yetkisine sahip oluyor. 


Çed süreci kendi başına karar verme süreci değil, karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak da biliniyor.  Çedi süreci devam ederken projeye başlamak doğru görülmüyor ve birtakım cezai yaptırımları söz konusu oluyor.Peki çed raporu alması gereken firmalar nelerdir? 


ÇED raporu alması gereken tesisler şu şekilde sıralanıyor:


1. Rafineriler,

2. Termik güç santralleri,

3. Nükleer yakıt tesisleri,

4. Metal endüstri tesisleri,

5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,

6. Asbest çıkartılması ve asbest içeren ürünleri işleme veya dönüştürme tesisleri,

7. Fonksiyonel olarak birbirine bağlı çeşitli birimleri kullanarak endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri,

8. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler,

9. Şehirlerarası yollar ve havaalanları,

10. Su yolları, limanlar ve tersanelerin ÇED raporu alması gerekiyor.

Çed raporu neden gerekli?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com