ÇED yönetmeliği doğrultusunda faaliyet konusuna göre çevreye verilen etkinin değerlendirilmesini amacıyla hazırlanan bir rapor ÇED raporu olarak karşımıza çıkıyor.Peki ÇED raporu almak ne kadar sürer? İşte ÇED raporu alma süresi..
ÇED raporu almak ne kadar sürer?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak tanımlanıyor. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci olmuyor, karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç oluyor.
ÇED, yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi olarakta tanımlanıyor.
İyi işleyen bir ÇED raporu sürecinin şeffaflığı sayesinde, halka/diğer ilgili taraflara danışarak ve olabildiğince gerçekleştirilmesi istenen projeye ilişkin ve geniş çapta bilgi toplayarak, projenin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek olası problemler, henüz projenin tasarım aşamasında çözülebiliyor veya hafifletilebiliyor.
ÇED raporu sürecinde firmaların herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi takdirde cezai yaptırımlarla karşılaşılabiliyor.Peki ÇED raporu almak ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı..
ÇED Raporu ile diğer belgelerin Bakanlığa sunulmasını takiben, inceleme Değerlendirme Komisyonu'nun Rapor hakkındaki kararını esas alarak, Bakanlık "ÇED Olumlu Kararı" ya da "ÇED Olumsuz Kararı" veriyor. 5 iş günü askıda ilan ediliyor ve 5 yıl içerisinde yatırıma başlanıyor.
ÇED raporu için istenen evraklar nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler