Asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık bakımının yapılması gerekiyor. Peki asansör bakım ücreti kiracıya mı aittir?
Asansör bakım ücreti kiracıya mı aittir?
Belirli seviyelerde hizmet veren, sabit ve yataya 15 dereceden fazla bir açı oluşturan raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olup;
- İnsanların,
- İnsan ve yüklerin,
- Kabine ulaşılabiliyorsa, yani bir kişi kabine zorlanmadan girebiliyorsa ve kabinin içinde bulunan veya kabin içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş ise, sadece yüklerin, taşınmasına yönelik bir tertibat asansör olarak karşımıza çıkıyor.
Asansörlerin kullanılması esnasında, can ve mal güvenliğini teminen sürekli kontrol altında tutulabilmesi için;asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorunda oluyor.
Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılıyor.Peki asansör bakım ücreti kiracıya mı aittir? diyorsanız işte yanıtı..
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile mükellef oluyor.
Bu nedenle kanunda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu tutuluyor. Apartman yöneticisi ödenmeyen apartman giderlerini ister kat maliki ister kiracı ve isterse her ikisinden de talep etme hakkına yasal olarak sahip oluyor.
Dairede kiracı olması durumunda; kat maliki ile kiracı aralarındaki kira sözleşmesi hükümleri çerçevesinde asansör bakımı giderlerinin paylaşımını yapabiliyor.
Asansörlerin periyodik kontrolleri yapılmazsa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com