19 / 05 / 2024

Asansör denetimi nasıl yapılır?

 Asansör denetimi nasıl yapılır?

Apartmanlarda,sitelerde asansör bulunması halinde, yıllık olarak bakım ve onarımlarının yapılması gerekiyor. Peki asansör denetimi nasıl yapılır?İşte asansör denetimi..


Asansör denetimi nasıl yapılır?

Belirli seviyelerde hizmet veren, sabit ve yataya 15 dereceden fazla bir açı oluşturan raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olup;


-İnsanların,

-İnsan ve yüklerin,

-Kabine ulaşılabiliyorsa, yani bir kişi kabine zorlanmadan girebiliyorsa ve kabinin içinde bulunan veya kabin içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş ise, sadece yüklerin, taşınmasına yönelik bir tertibata asansör deniyor.


Asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere apartman sorumlusu tarafından yıllık kontrol ve bakım yaptırılması gerekiyor.


Asansörün monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla zorunlu uygulamada olan yönetmeliklerin ve/veya standartların gereklilikleri doğrultusunda asansörün yıllık kontrolü yapılıyor.Peki asansör denetimi nasıl yapılır?


Asasansör monte eden veya onun yetkili servisince sunulup sunulmadığına dair denetim, Bakanlık tarafından yapılıyor.Bu konuya ilişkin bilgilere Asansör işletme,bakım ve periyodik kontrol yönetmeliğinin 16. maddesnde yer alıyor:


Denetim

MADDE 16 – (1) Asansör monte eden tarafından garanti ile ilgili şartların ve satış sonrası hizmetlerin sağlanıp sağlanmadığı, bu Yönetmelik ile belirlenmiş olan kriterlere uygun bakım hizmetinin asansör monte eden veya onun yetkili servisince sunulup sunulmadığına dair denetim, Bakanlık tarafından yapılır.


(2) İlgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşunun, Bakanlığın belirlemiş olduğu usul ve esaslara uygun faaliyet sürdürüp sürdürmediğine dair denetim, Bakanlık Sanayi Genel Müdürlüğü ve Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri ile gerektiğinde müştereken yapılır.

Asansör garanti belgesi nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com