19 / 05 / 2024

Asansör periyodik kontrolü zorunlu mu?

Asansör periyodik kontrolü zorunlu mu?

Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım hizmeti verioye.Peki asansör periyodik kontrolü zorunlu mu?


Asansör periyodik kontrolü zorunlu mu?

İnsanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında asansörler kullanılıyor.Bir yapıda asansör bulunması halinde,asansörün bakım ve onarımlarının yapılması gerekiyor.Asansörün bakımı, bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yapılıyor.


Asansörün, asansörü oluşturan tüm aksam ve parçaların bakımı, asansör monte eden tarafından hazırlanmış olan bakım kılavuzunda yer alan talimatlara göre yapılıYOr.


Yönetmeliğe göre bakım;

a) Yağlama ve temizlemeyi,

b) Kontrolleri,

c) Kurtarma çalışmalarını,

ç) Ayarlama işlemlerini,

d) Kullanıma veya yıpranmaya bağlı olarak meydana gelebilen bileşen onarımını veya değişimini,

kapsıyor.


Yönetmeliğe göre bakım;

a) Asansörün yerinin değiştirilmesini,

b) Tahrik ünitesi, askı sistemi, kumanda sistemi, taşıyıcı/kabin, durak kapısı ve/veya asansör güvenlik aksamlarının değişimini,

c) İtfaiye tarafından yapılan kurtarma çalışmalarını,

ç) Asansör kuyusunun dış bölümlerinin temizlenmesini,

d) Taşıyıcı/kabin iç kısmının temizlenmesini,

kapsamıyor.Peki asansör periyodik kontrolü zorunlu mu?


Binada sürekli olarak kullanılan asansörün periyodik kontrolü, senede bir defa yaptırılması zorunlu tutuluyor. Periyodik kontrollerin yaptırılmasına dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusuna ait oluyor.


Asansörlerinin periyodik kontrollerini yaptırmayan bina yönetimi yada yöneticisi bölgesinde yetkili A tipi muayene kuruluşu tarafından kullanım dışı bırakılması amacıyla ilgili bağlı bulunduğu belediyeye bildiriliyor ve asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılıyor.

Asansör bakım ücreti kiracıya mı aittir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com