29 / 04 / 2024

Asansör bakımı her ay yapılmalı mı?

Asansör bakımı her ay yapılmalı mı?

Asansörün bakımları, bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yapılıyor. Peki Asansör bakımı her ay yapılmalı mı? diyorsanız işte yanıtı...


Asansör bakımı her ay yapılmalı mı?

Asansör, Belirli seviyelerde hizmet veren, sabit ve yataya 15 dereceden fazla bir açı oluşturan raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olup; insanların, insanların ve yüklerin, bir kişi kabine zorlanmadan girebiliyorsa ve kabinin içinde bulunan veya kabin içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş ise sadece yüklerin taşınmasına yönelik bir tertibat olarak tanımlanıyor. 


Asansörün bakımları,  bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yapılır.


Bina sorumlusu ise; Asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, periyodik kontrolünü ve onarımını yaptırmaktan sorumlu olan, binada/yapıda kat maliklerinin kendi aralarında seçeceği veya dışarıdan yetki vereceği kişiyi veya kat malikini veya maliklerini veya kamu binalarında/yapılarında sorumlu oluyor. Peki Asansör bakımı her ay yapılmalı mı? diyorsanız işte yanıtı...


Asansör bakımı periyodik olarak ayda bir yapılıyor. Garanti süresi içinde bina sorumlusuyla asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunlu oluyor.


Asansörün, asansörü oluşturan tüm aksam ve parçaların bakımı, asansör monte eden tarafından hazırlanmış olan bakım kılavuzunda yer alan talimatlara göre yapılıyor.


Asansör bakımı;

a) Yağlama ve temizlemeyi,

b) Kontrolleri,

c) Kurtarma çalışmalarını,

ç) Ayarlama işlemlerini,

d) Kullanıma veya yıpranmaya bağlı olarak meydana gelebilen bileşen onarımını veya değişimini kapsıyor.


Dükkanlar asansör masrafına katılır mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com