19 / 05 / 2024

Asansör giderleri kime aittir?

Asansör giderleri kime aittir?

Asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerinin asansörü monte eden veya onun yetkili servisi tarafından yapılıyor. Peki asansör giderleri kime aittir? diyorsanız işte yanıtı...


Asansör giderleri kime aittir?

Bir binaya sonradan nasıl asansör yapıldığı, asansör yapılabilmesi için gerekli olan izin ve belgeler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ele alınıyor.


Kanunen eğer asansör tastikli mimari projede var ancak inşa edilmemişse; Kat malikleri kurulunun oy çokluğu ile alacağı karar ile yapılabiliyor. Fakat anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar verip vermeyeceği, inşaatın mümkün olup olmadığı, mevcut imar mevzuatına uygun olup olmadığı bu hususta önem teşkil ediyor.


Yapılardaki asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetinin denetimi ile garanti ve satış sonrası hizmetlerinin yapılması gerekiyor.


Asansör bakımlarının garanti süresi içerisinde asansörü monte eden firma tarafından yapılması gerekiyor.Peki asansör giderleri kime aittir? diyorsanız işte yanıtı...


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.

Asansör bakımında yapılması gerekenler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com