12 / 05 / 2024

Arsa tapulu müstakil ev alınır mı?

Arsa tapulu müstakil ev alınır mı?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve oturuma hazır evlerden bazıları kat mülkiyet tapulu olurken bazıları da arsa tapulu oluyor. Peki arsa tapulu müstakil ev alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Arsa tapulu müstakil ev alınır mı?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız mülkiyet hakkı kurulabiliyor. 


Aynı zamanda inşaat çalışmaları tamamlanmamış; Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları da kurulabiliyor. 


Bu şekilde henüz inşaat çalışmaları bitmemiş veya inşaatı tamamlanmış olup henüz iskan belgesi alınmamış olan yapılardaki evlerin tapusu ise arsa tapusu oluyor.Peki arsa tapulu müstakil ev alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Arsa tapusuna sahip olan gayrimenkul satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Arsa tapulu müstakil evlerin satışı çok tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni ise arsa tapulu evlerin, iskan belgesinin alınmamış olması ve resmi olarak bitmiş gözükmemesi oluyor.


İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi de kullandırmayabiliyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.

Konut kredisi hangi evlere verilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com