28 / 04 / 2024

Arsa tapulu daireye DASK yapılır mı?

Arsa tapulu daireye DASK yapılır mı?

Henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış veya inşaatı tamamlanmış olup henüz iskan belgesi alınmamış olan evler arsa tapulu oluyor. Peki arsa tapulu daireye DASK yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Arsa tapulu daireye DASK yapılır mı?

Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, Kat Mülkiyeti Kanunda gösterilen şartlara göre kat mülkiyetine resen çevrilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebiliyor. Arsa tapulu ev tapuları ile de bu aşamada karşılaşılıyor.


Henüz iskan belgesi alınmamış ve bu nedenle resmi olarak bittiği gözükmeyen binalardaki dairelerin tapusu arsa tapulu oluyor.


Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşiyor. Peki arsa tapulu daireye DASK yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Bağımsız mülkiyete konu olup olmadığına veya kat irtifakının tesis edilip edilmediğine bakılmaksızın tapu kaydında arsa veya tarla vasfı ile kayıtlı bulunan mesken olarak inşa edilmiş binalar 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği zorunlu deprem sigortası kapsamına dahil ediliyor. 


Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası sigorta ettirenin beyanına dayanarak ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabiliyor.

Arsa tapusu alırken nelere dikkat edilmeli?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com