06 / 05 / 2024

Tapu durumu bağ bahçe ne demek?

Tapu durumu bağ bahçe ne demek?

Bir arsa veya inşaatı tamamlanan bir taşınmaz malın bağımsız bölümlerinin mülk sahiplerini gösteren resmi belge tapu veya tapu senedi olarak adlandırılıyor. Peki Tapu durumu bağ bahçe ne demek? Bahçe tapulu ne demek? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu durumu bağ bahçe ne demek?

Bir arsanın veya inşaatın, yapılmış bir mülkün bağımsız bölümlerinin maliklerini gösteren Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmiş, geçerli resmi belgeye tapu veya tapu senedi adı veriliyor. 


Taşınmaz mallara ait mülkiyet hakkı tapu belgesi ile ispat ediliyor. Eski Türkçede güven anlamına gelen "tapuk" kelimesinden türemiş bir kelime olarak ifade ediliyor.


Tapu siciline tescil edilebilen arsalar, bağımsız sürekli haklar ve madenler taşınmaz anlamına geliyor. Taşınmazın sahibi, onun altını, üstünü ve kaynaklarını aksine bir kısıtlama getirilmedikçe kullanım hakkına sahip oluyor. 


Bu hakka da "mülkiyet hakkı" adı veriliyor. Mülkiyet hakkı bir gayrimenkulü hukuk düzeni sınırları içinde, dilediği gibi kullanma, ondan yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi olarak tanımlanıyor.


Peki Tapu durumu bağ bahçe ne demek? Bahçe tapulu ne demek? diyorsanız işte yanıtı...


Bahçe tapuları, sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesi oluyor. Genellikle köy yerlerindeki bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazıyor. Bahçe tapuları alınmadan önce alının bazı araştırmaları yapması gerekiyor. Zira, satın alınacak bahçeyle tapuda gözüken bahçe farklı olabiliyor.


Bahçe tapulu evlerin satışları, resmi olarak evin değil bahçe hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bahçe tapulu bir evlerin satışı çok tavsiye edilmiyor. Bunun sebebi ise bu evlerin, iskan belgesinin alınmamış olması ve resmen bitmiş olarak gözükmemesi oluyor.


İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar banka kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.

Tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com