16 / 05 / 2024

Apartman yönetiminde kararlar nasıl alınır?

Apartman yönetiminde kararlar nasıl alınır?

Anagayrimenkulde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm bulunduran apartmanlarda yöneticinin seçilmesinin zorunlu tutuluyor.Peki apartman yönetiminde kararlar nasıl alınır?


Apartman yönetiminde kararlar nasıl alınır?

Bir apartmanda yönetim, kat maliklerinin kendi aralarında seçecekleri bir yönetici veya yönetim kurulu ile oluşuyor. Söz konusu bu yönetim kurulundaki kişi sayısının ise üçü geçmemesi gerekiyor. 


Yani bir apartmanın yönetim kurulu, kat maliklerinin seçeceği kişiler tarafından oluşturuluyor. Bu şekilde oluşturulan apartman yönetim kurulunun görevde kalma süresi ise bir yılla sınırlı oluyor. 


Bir apartmanın yönetim kurulu üyeleri kat maliklerinin ya da dışarıdan seçilebiliyor. Yönetim kurulu üyelerinde olması gereken nitelikler ilgili kanunda hüküm bulunmuyor. Ancak genel kabule göre bu kişilerde olması gereken özellikler arasında temyiz gücüne sahip, reşit, bedensel engeli olmayan, ahlaka, kişilik haklarına ve kamu düzenine saygılı olunması bulunuyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bölüm sayısı 8 ve üstü olan tüm binalarda yöneticinin olması gerekiyor. Kanuni bir zorunluluk olan bu kural, bağımsız bölümlerin tek kişinin mülkiyetinde olduğunda da değişmiyor. Mülkiyetin tek kişiye ait olduğu apartmanlarda yönetici de kanunen malın sahibi oluyor. Peki apartman yönetiminde kararlar nasıl alınır?


Apartmanlarda, kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanıyor ve kurul oy çokluğuyla karar veriyor. 


Yeter sayının sağlanamaması sebebiyle ilk toplantının yapılamaması durumunda, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılıyor. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğu oluyor. 

Apartman yönetimi kaç yılda bir seçilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com