23 / 11 / 2024

Apartman yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?

Apartman yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?

Apartman yönetiminin oluşturulmasının zorunlu olduğu en az sekiz bağımsız bölüme sahip binalarda apartman yönetimi denetimi de yapılıyor.Peki apartman yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?


Apartman yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?

Apartmanda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölümün yer alması halinde yönetimin oluşturulması gerekiyor. Anataşınmaz kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor.

Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlü oluyor.

Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan sorunlar, kat malikleri kurulunca çözülüyor ve karara bağlanıyor.

Peki "apartman yönetiminde denetçinin görevleri nelerdir?" diyorsanız işte yanıtı..

Apartman yönetiminde denetçi görevleri Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 37. maddesinin (E) bendinde yer alıyor.

E) Yönetimin denetlenmesi:

Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.

Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.

Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.

Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, 1'den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.

Apartman yönetimi nasıl değişir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com