02 / 05 / 2024

Apartman yöneticisi nasıl karar alır?

 Apartman yöneticisi nasıl karar alır?

Anataşınmaz kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor.Peki apartman yöneticisi nasıl karar alır?


Apartman yöneticisi nasıl karar alır?

Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. 

Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Ancak bu sürenin geçmesine rağmen apartman yöneticisi toplantı yapmazsa ne olur?

Apartman yöneticisinin toplantı yapmamasına karşın, kat malikleri imza toplayarak, genel kurulu toplantıya çağırabiliyor. Kat maliklerinin isteği üzerine bu konuda Sulh Mahkemesi'ne başvurabiliyor.Peki apartman yöneticisi nasıl karar alır?

Kat Mülkiyeti Kanuna göre; Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlü oluyor. 

Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülüyor ve karara bağlanıyor. 

Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanıyor; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza atıyor.

Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülüyor.

Apartman yöneticisi nasıl seçilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com