04 / 05 / 2024

Apartman yöneticisi nasıl istifa eder?

 Apartman yöneticisi nasıl istifa eder?

Apartman yönetiminin ve kat maliklerinin birbirine karşı yerine getirmeleri gereken yükümlülükleri bulunuyor.Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda istifa söz konusu olabiliyor.Peki apartman yöneticisi nasıl istifa eder?


Apartman yöneticisi nasıl istifa eder?

Apartmanda sekiz veya daha fazla bağımsız bölüm bulunuyorsa, yönetici atanıyor. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici konumunda oluyor.


Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.

 

Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. 


Sulh mahkemesi tarafından atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.


Apartman yöneticisi nasıl istifa eder?


Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartman yöneticisin üzerine düşen sorumluklar bulunuyor.Kat malikleri üzerlerine düşen görevleri yerine getirmiyorsa,yöneticinin istifa edebiliyor ve zararını kat maliklerinden tahsis edilebiliyor.


Yöneticinin, görevini sonlandırması için dilekçe yazması gerekiyor.Yöneticinin istifa etmesi üzerine, olağanüstü bir kurul toplantısı düzenlenerek, yeni bir apartman yöneticisi seçiliyor. İstifa eden yöneticinin yerine seçilen yöneticinin, seçildiği tarihten itibaren 1 yıl görev yapma hakkı bulunuyor.



Apartman yöneticisi görevleri!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com