03 / 05 / 2024

Aile konutu şerhi nasıl kalkar?

 Aile konutu şerhi nasıl kalkar?

Aile konutu şerh, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer için tapuda konulan şerhe deniyor.Peki aile konutu şerhi nasıl kalkar?İşte aile konutu şerhinin kalkması..


Aile konutu şerhi nasıl kalkar?

Aile konutu ve aile konutu şerhine ilişkin esaslar Türk Medeni Kanununda yer alıyor.Resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer, aile konutu olarak ifade ediliyor.Bu durumda sürekli oturulmayan, yazlık olarak kullanılan konutlar, aile konutu kapsamına girmiyor.


Aile konutunun tapuya şerhi söz konusu oluyor..Tapuya aile konutu şerhinin konulabilmesi için; Eşler tarafından aile konutu olarak seçilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev için diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvuruda bulunulması gerekiyor. 


Aile konutu şerhi için bazı belgeler gerekiyor.Aile konutu şerhi için gerekli belgeler;


- İkametgah belgesi 


- Evliliği belgeleyen nüfus kayıt örneği 


- Nüfus cüzdanı ek yapılarak, istek dilekçesi.


Tapu üzerinde aile şerhi konulması hususunun yasal dayanağı Türk Medeni Kanunu oluyor. Kanun kapsamında yer alan esaslara göre eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.


Aile konutu şerhi açıklayıcı özellikte tapuya verilen bir şerht oluyor. Bu şerhin tapuya konulması halinde eşler arasında anlaşmazlık çıktığında ya da boşanma sürecine girildiğinde tapu sahibi eşinin izni olmadan evi satışa çıkaramıyor.


Aile konutunun olduğuna dair bir çekişme var ise mahkemeye bir dilekçeyle başvurulup aile şerhinin konması talep edilebiliyor.


Tapudaki aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliğinin devam ettiği sürece geçerliliğini koruyor.Evliliğin bitmesi söz konusu olduğunda tarafların da istemiyle aile konutu şerhi kaldırılıyor.




Aile konutu şerhi nasıl konulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com