06 / 05 / 2024

Aile konutu şerhi 2015!

Aile konutu şerhi 2015!

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer oluyor. Peki aile konutu şerhi nasıl yapılır? İşte aile konutu şerhi 2015...


Aile konutu şerhi 2015!

Ailenin oturduğu taşınmaz olan ev, aile konutu olarak tapuya tescil edilebiliyor. Tescil halinde, eşler bazı hak ve sorumluluklara ve haklara sahip olmuş oluyor.


Butaşınmaz hakkında yapılacak tüm tasarruf işlerini eşler birlikte yapıyor. Aksi durumda eşlerden biri, Medeni Kanun esasları gereğince diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor.


Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamıyor veya üzerindeki hakları sınırlayamıyor. Eşler tarafından aile konutu olarak secilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev icin diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhi koyulabiliyor.


Bunun icin başvuran kişinin,konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği yahut evlilik cüzdanını götürmesi yeterli oluyor. 


Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme bulunduğu zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep ediliyor. 

Aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com