Resmi olarak evli çiftlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği,acı tatlı anılarını paylaştığı yer aile konutu olarak ifade ediliyor.Peki aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?
Aile konutu şerhi için gerekli belgeler!
Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuta deniyor. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı veriliyor.Buna göre; yerleşim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yer oluyor.
Medeni Kanuna göre, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.
Aile konutunun tapuya şerhi konusunda mali bir yükümlülük bulunmuyor.Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı için her hangi bir harç veya vergi alınmıyor.
Aile konutunun tapuya şerhi için bazı evraklar gerekiyor.Bu evraklar:
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair evlenme cüzdanı,
3- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.
Medeni Kanun hükümlerine göre eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebiliyor.Aile konutu olarak özgülenen gayrimenkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline geliyor ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.
Aile konutu şerhi nasıl kalkar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com