03 / 05 / 2024

Aile konutu neresidir?

 Aile konutu neresidir?

Aile konutu ve aile konutu şerhiyle ilgili tüm esaslar Türk Medeni kanun kapsamında ele alınıyor.Buna göre aile konutu neresidir?Yazlık daireler aile konutu sayılıyor mu?


Aile konutu neresidir?

Aile konutunu evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları yer olara ifade ediliyor.Bir aile pek çok yerde ev, yazlık, dağ evi ve benzeri  sahibi olabiliyor.Fakat bu taşınmazlardan sadece birisi Medeni Manunun aradığı anlamda aile konutu oluyor. Çünkü aile konutunda aranan ilk şart ailenin sürekli o konutta yaşıyor olmasıdır.


Tapudaki vasfı dükkân, işyeri olan yerler aile konutu olamıyor. Ancak tapudaki vasfı arsa, bağ, tarla gibi olan yerler üzerinde konut yapılmış ve cins değişikliği henüz yapılmamış yerlerde aile konutu bulunduğu iddia edilirse ilgili muhtarlığın yazısı ile bu parseller üzerinde aile konutu bulunduğu kabul edilebiliyor.


Aile konutu şerhi ile aile konutu olarak kullanılan taşınmaza ilişkin kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı, malik  veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemiyor, konut üzerindeki haklar sınırlanamıyor. Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda, rıza göstermeyen eş için diğer eş hakim müdahalesi talep edebiliyor. Kanun gereğince bu şerh işlemi için malik olmayan eşin tapu müdürlüğüne başvurusu ile işleniyor.


Aile konutu neresidir?

Aile konutunun kanunda belirtilen mal rejimlerine göre edinilmiş veya kişisel mal olması bu durumu değiştiremiyor. Kullanılan konut, tapu sicilinde arsa olarak görünse dahi şerh konulması mümkün oluyor. Ailenin sadece tek bir konutu olabiliyor. Bu nedenle ikincil nitelikte olan yazlık vs. gibi konutlar aile konutu olarak şerh edilemiyor. 


Eşlerin birden fazla konutu aile konutu olarak kullandıkları ispatlanabilirse şerh konulabiliyor. Kanun, istisnai olan durumlara izin verebiliyor. Eşlerin birbirlerinden ayrı olarak yaşamaları veya bir eşin evden uzaklaştırılmış olması, konutu aile konutu olmaktan çıkarmıyor. Bu hükmün getirilmesinin amacı; çocuklarla birlikte yaşanan konutun, malik  eş tarafından kötü niyetli olarak elden çıkarılarak barınmasız kalmalarını engellemek oluyor.



Aile konutu şerhinde yetkili mahkeme hangisidir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com