26 / 04 / 2024

500 TL'nin üzerinde kira ödeyenler dikkat!

500 TL'nin üzerinde kira ödeyenler dikkat!

Vergi Usul Kanunu, kira ödemeleri konusunda bazı düzenlemeler de getiriyor. Bu kapsamda 500 TL'nin üzerinde kira ödeyen vatandaşlar, bunu yasada belirtilen şekilde yapmak zorunda. İşte kira ödemeleri ile ilgili merak edilen her şey...





Konut kiralarında belli bir tutarın üzerindeki ödemelerin elden yapılması Vergi Usul Kanunu kapsamında yasaklandı. Elden ödendiği durumlarda vatandaşlar ceza ile karşı karşıya kalıyor. İş yeri kiraları için ise kurallar daha da sert bir şekilde belirlendi. İşte kira ödemeleri ile ilgili tüm merak edilenler...


KİRALAR BANKAYA YATIRILMAK ZORUNDA MI?


Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; kira ödemeleri ve tahsilatları; konutlarda, her bir konut için aylık 500 lira  ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında ve iş yeri kiralamalarında ise tutara bakılmaksızın, banka, benzeri finans kurumlarına veya posta idarelerine yapılıyor.


Banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont ya da hesap bildirim cetvelleri hazırlandığı için bu belgeler tevsik edici belge olarak kabul ediliyor. Bankaların internet şubeleri aracılığıyla yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kabulü görüyor.


CEZASI NE KADAR, CEZAYI KİMLER ÖDÜYOR?


Vergi Kanunu kapsamında; yatırılmayan her bir kira tutarı için yüzde 5'i oranında bir ceza veriliyor. Kiraya verilen konut ise kira gelirinin banka veya Posta İdaresi (PTT) aracılığıyla tahsil edilmemesiyle, cezayı konut sahipleri ödüyor. Eğer söz konusu bir iş yeri ise her iki tarafa da ceza veriliyor.