23 / 11 / 2024

2b arazileri satışı için nereye başvurulacak?

2b arazileri satışı için nereye başvurulacak?

Kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b arazi adı veriliyor.Peki 2b arazileri satışı için nereye başvurulacak?


2b arazileri satışı için nereye başvurulacak?

Orman vasfını kaybetmiş kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b araziler deniyor. 


2b arazi, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. 


2b arazileri 473 bin hektarlık alanı kaplıyor. Bu alanlarda  su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı bulunuyor.


2b arazileri  %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde yer alıyor. Büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluyor. 2b arazilerin satışı ise rayiç bedeli üzerinden yapılıyor. Peki 2b arazileri satışı için nereye başvurulacak?


2b arazilerin satışı için il müdürlüklerine ya da defterdarlıklara başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru için gereken evrakların eksiksiz olması gerekiyor. Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor. 


Hak sahiplerinin 2b satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlanıyor.

2b arazi parası nereye yatıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com