17 / 05 / 2024

2015 emlak vergisi ödeme zamanı!

2015 emlak vergisi ödeme zamanı!

1319 sayılı kanuna göre emlak vergisini, ev ve işyerleri sahipleri ile arsa ve arazi sahiplerinin ödemesi gerekiyor.Peki 2015 emlak vergisi ne zaman ödenir? İşte 2015 emlak vergisi ödeme zamanı..


2015 emlak vergisi ödeme zamanı!

Belediyeye ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Emlak vergisi,konut,dükkan,arsa ve arazi gibi taşınmaz mallara sahip olan kişiler tarafından ödeniyor.


Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor.Taşınmazda kiracı olması bu durumu değiştirmiyor.


Emlak vergisi ödeyecek olan kişilerin öncelikle beyanname vermesi daha sonra vergi ödemesini yapması gerekiyor. Beyannameler taşınmaza sahip olunan senenin sonuna kadar verilebiliyor.Ödemeler ise bir sonraki yılda başlıyor.


Mesken, işyeri, arsa ve araziler için emlak vergisi hesaplaması farklı oranlarda yapılıyor. Meskenlerde vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.


Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.Peki 2015 emlak vergisi ne zaman ödenir?


Taşınmaz mal sahiplerinin mükellef olduğu emlak vergisinin ödemeleri her sene iki eşit taksit halinde yapılıyor.Emlak vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında,

ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor.Ancak vergi ödemesi yapacak olan mükellefler isterlerse vergi borcunu tek seferde de yatırabiliyor.


2015 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemeleri hala devam ediyor.1 Haziran tarihinde son bulacak emlak vergisi ödemeleri için son 6 gün bulunyor.

Emlak vergisi nereye yatırılıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com