04 / 05 / 2024

Kira artış oranları nasıl belirlenir?

Kira artış oranları nasıl belirlenir?

Kiracının ödemek ile yükümlü olduğu kira bedeline, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde yıllık zam uygulanıyor.Peki kira artış oranları nasıl belirlenir?Kira artış oranları neye göre belirlenir?


Kira artış oranları nasıl belirlenir?

Kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda kira artışı söz konusu oluyor. Kira sözleşmelerinin yenilenmesi ile yeni kira sözleşmesi döneminde kira bedeline belli bir oranda zam uygulanıyor.


Kira artış oranları ÜFE'ye göre belirleniyor.Üretici fiyat endeksi, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ürünlerin yurtiçine yönelik üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor. 


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan bültende bir önceki aya ait verilere yer veriliyor.


TÜİK enflasyon oranlarını bugün (3 Nisan 2015) açıkladı. Açıklanan ÜFE oranlarına göre,2015'ta Nisana ayında kira bedelinde yüzde 3,41 oranında zam yapılacak.

Kira enflasyon oranı 2015 Nisan!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com