20 / 04 / 2024

Nabi Avcı:Filistin’e 2 yeni kültür merkez açılacak!

Nabi Avcı:Filistin’e 2 yeni kültür merkez açılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Filistin’e gerçekleştirdiği ziyareti sırasında ”Şimdi Kudüs’te kültür merkezini açıyoruz. Ramallah’ta da bir kültür merkezi açacağız” dedi.


Mavi Marmara krizinden sonra İsrail'i ziyaret eden ilk bakan olan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bir dizi temaslarda bulundu. Üç gün süren ziyareti sırasından Telaviv ve Filistin'de de bulunan Avcı, Filistin Kültür Bakanı Ehab Bessaiso ile iki ülkeyi kapsayan kültürel alanda iş birliği anlaşması imzaladı.


Filistin Kültür Bakanı Ehab Bessaiso ile görüşen Avcı, iki ülke gençlerinin birbirini daha iyi tanımaları için çalıştaylar ile kültür haftaları düzenlenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Düzenlenecek ilk Filistin Kültür Haftası dolayısıyla Bessaiso'yu Türkiye'ye davet etti. Bakan Avcı, İstanbul'da açılacak başkonsoloslukla aynı dönemde kültür haftasının yapılmasının planlandığını, tarihlerin Dışişleri Bakanlıklarınca belirleneceğini ifade etti. Avcı, “Şimdi Kudüs'te Kültür Merkezini açıyoruz. Şu anda kiralama aşamasında olan Ramallah'ta da bir kültür merkezi açacağız. Böylece Filistin'de iki kültür merkezi açmış olacağız” dedi.


VİZE REJİMİ DEĞİŞMELİ

İsrail'e de Türk turistlerin gelmesinde en büyük engelin vize konusu ve havaalanlarında gümrük kapılarında çıkarılan zorluklar olduğunu belirten Avcı Türkler'in İsrail'i gezi planlarına almadıklarını, vize rejiminin değiştirilmesi gerektiğini ifade ettiklerini söyledi. İsrail tarafı ise Doğu Akdeniz'de cruise turlarından istenilen düzeyde pay alamadığından şikayetçi. Bu turları tercih edenler tek ülkeye gitmek istemediğinden Türk heyeti Türkiye ve İsrail'in cruise turlarına ortak paket hazırlamasını önerdi. Türkiye-İsrail Turizm Ortak Komisyonu çalışmasında bu da görüşüleceği belirtildi.


ZİYARETTEN ONUR DUYDUM

Türkiye-Filistin arasındaki tarihsel ilişkileri güçlendirmek ve daha ileri taşımak istediklerini ifade eden Bessaiso, “Böylece Filistin davasını ve kültürünün tanıtımını gerçekleştirmiş oluruz. Bu bağlamda Türkiye ile olan ilişkilerimizi de geliştirmiş oluruz. Filistin'e gerçekleştirilen bu ziyaret çok önemlidir. Bu, Filistin davasına ve mücadelesine de kültürel destek anlamına geliyor. Filistin kültürü, dostlarından özel ilgiye ihtiyaç duyuyor çünkü bize göre kültür, geleceğin adresidir” diye konuştu.



Yeni Şafak