19 / 04 / 2024

EESOB Kültür Sanat ve Hizmet Binası açıldı!

EESOB Kültür Sanat ve Hizmet Binası açıldı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehdi Eker ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Akcami Mahallesi'ndeki Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Kültür Sanat ve Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı...


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Esnaf ve sanatkarlar, toplumumuzun hem kültür değerlerini hem de ekonomik varlığını geliştiren en önemli temel direk diyebileceğimiz kitleyi oluşturuyor" dedi.


Bakan Eker ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Akcami Mahallesi'ndeki Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Kültür Sanat ve Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı. Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada, Eskişehir'in bugün önemli etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirtti. 


Esnafların toplumların temel dokularını oluşturan bir kitle olduğuna dikkati çeken Eker, "Esnaf, çeşitli faaliyetlerde hem ticari faaliyetlerde hem sanat faaliyetlerinde bir çok mesleki faaliyetin içinde bulunduğu bir organizasyon. Esnaf ve sanatkarlar, toplumumuzun hem kültür değerlerini hem de ekonomik varlığını geliştiren en önemli temel direk diyebileceğimiz kitleyi oluşturuyor" ifadesini kullandı.


Açılışı yapılan binanın önemli bir merkez olacağını söyleyen Eker, "İnanıyorum bu bina, kültür sanat faaliyetlerine de aynı zamanda merkez olacak, onlara da ev sahipliği yapacak. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Kültür Sanat ve Hizmet Binası, Eskişehir'e sosyal, iktisadi daha önemli değerler katacak" diye konuştu.


-Milli Eğitim Bakanı Avcı


Bakan Avcı ise esnaf ve sanatkar kelimelerinin Türk kültüründe bir mesleğe mensubiyetin çok ötesinde anlamlar içerdiğini vurguladı.


Türk toplumsal yapısına güç veren değerlerin inşasında görevler üstlenen esnaf ve sanatkarların güçlü unsurlarından biri olduğunu bildiren Avcı, şöyle devam etti:


"Esnaf ve sanatkar kelimeleri medeniyetimizde sadece bir meslek aidiyeti ile adlandırılmaz. Onların icra ettiği sıradan bir ekonomik faaliyette değildir. Onlara böyle bakmak bu topraklarda vücut bulmuş köklü, zengin ve anlamlı bir gelenekten habersiz olmak demektir. Esnaf ve sanatkarlarımızın meslek odası modeli ile örgütlenmesi 16. asırda ahilik geleneğinin irfani çatısı altındaki localarda başlamıştır."


-Vali Tuna


Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da Kültür Sanat ve Hizmet Binası'nın 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını aktardı.


Eskişehir'in tarihteki ilklerinden birinin de köklü bir esnaf teşkilatına sahip olması olduğunu anlatan Tuna, şunları kaydetti: 


"Türk Dünyası gönül medeniyetini bir araya getirdiğimiz şehrimizin tarihlerdeki ilklerinden birisi de köklü bir esnaf teşkilatına sahip olmasıdır. Eskişehir, bizim kendi ticaret ahlakımızın oluşması ve yaygınlaşmasında çok önemli hizmetler görmüş, ahilik kurumunun ilk teşkilatlandığı illerden birisidir. Bu binada esnaf ve sanatkarlarımıza verilecek hizmetlerin yanında mesleki eğitim çalışmaları ile kültür ve sanat etkinlikleri de gerçekleştirilecektir. Hizmet binasının şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz."


Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Burhan Aksak ise açılışı yapılacak binanın konfederasyona ve Eskişehir'e hayırlı olmasını diledi. 


EESOB Başkanı Ekrem Birsen de söz konusu binanın açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 


Konuşmaların ardından Eker ve Avcı, Kültür Sanat ve Hizmet Binası'nın açılışını yaptı.


Daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'ne geçen Bakanlar Eker ve Avcı, burada bulunan Porsuk Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin açılışını gerçekleştirdi.


AA