Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı'nın Bakanlığa devrinden itibaren sürekli olarak yapıların teknik tetkiklerinin yapıldığını, bu doğrultuda da proje ve uygulama çalışmaları gerçekleştirildiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı'nın Bakanlığa devrinden itibaren sürekli olarak yapıların teknik tetkiklerinin yapıldığını, bu doğrultuda da proje ve uygulama çalışmaları gerçekleştirildiğini söyledi.
Avcı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Topkapı Sarayı'na ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.
Topkapı Sarayı yapılarından güçlendirilmeye ihtiyaç duyulanlar için gerekli projelendirme çalışmalarına daha önceki yıllarda başlanıldığını, bundan sonra da devam edileceğini belirten Avcı, projeler temin edildikçe uygulama çalışmalarına geçildiğini aktardı.
Avcı, bu doğrultuda izlenmekte olan yapılarda gerçekleştirilen çalışmaların bir program çerçevesinde yapıldığını, daha önce tespit edilen deformasyonlara planlı bir şekilde müdahale edildiğini kaydetti.
İstanbul'un Fatih ilçesi, Gülhane Park'ında yıkılan duvara ilişkin İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 5 Nisan 2016 tarihli kararı ile taşınmaz çevresinde her türlü can ve mal güvelik önlemlerinin alınmasına ve çay bahçesinin kullanımının engellenmesine karar verildiğini hatırlatan Avcı, şunları ifade etti:
"Hazine Dairesi'nin restorasyonu, 'İstanbul Topkapı Sarayı Hazine Bölümü Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi' işi kapsamında yürütülmektedir. 9 Ekim 2015 tarihinde fiilen başlanılan iş kapsamında yapının tamamında sürdürülen raspa çalışmaları tamamlanmıştır. Devam eden iş kapsamında, yapılan inceleme ve raporlar doğrultusunda, zemin güçlendirme projeleri ile yapısal bina güçlendirme projesi tamamlanarak binanın fiziksel durumunun tespiti ile gözlemlerinin de restorasyon kararları ile bağlantıları sağlanacaktır. Konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca iletilen güçlendirme projeleri 24 Ağustos 2016 tarihli Kurul kararı ile uygun bulunmuştur. Söz konusu karar gereğince alana ilişkin yürütülen çalışmalar Müze Müdürlüğü denetiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yürütülmektedir."
Topkapı Sarayı külliyesinin çok sayıda yapının bir arada bulunduğu bir kompleks olduğuna işaret eden Avcı, kompleksteki yapıların onarımı için ihaleye çıkıldığını bildirdi.
-"Türkiye genelinde 42 proje ve 50 uygulama devam ediyor"
Müzedeki yapılara müdahale gerekliliği durumuna göre yapıların projelendirme ve restorasyon çalışmalarına farklı zamanlarda başlanıldığını belirten Avcı, "Söz konusu ihaleler Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği kapsamında yapılmakta olup, Bakanlığımızca her yıl yayımlanan Proje ve Uygulama İşleri için yeterlik alan istekli listelerinde yer alan firmaların ihalelere davet edilmeleri ve restorasyon çalışmalarının konusunda uzman yükleniciler tarafından gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Topkapı Sarayı'nın da içinde bulunduğu Sur-u Sultani alanında 2016 yılında yapılacak proje ve restorasyon işleri Yatırım Programında yer almaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Avcı, 2002-2016 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde, toplam bin 752 işin tamamlandığını, 2016 yılında, 42 proje ve 50 uygulama işinin devam ettiğini kaydetti.
Topkapı Sarayı'nın, yapıldığı dönemden bugüne kadar birçok deprem geçirdiğine dikkati çeken Avcı, yanıtında şu bilgilere yer verdi:
"Bu süreçte yaşayan bir külliye olan sarayda, yaşanan büyük depremler sonucunda bazı yapılar yıkılmış, yıkılanların yerine yapılanlar olduğu gibi büyük bir kısmı da bugüne kadar gelebilmiştir. Topkapı Sarayı'nın Bakanlığımıza devrinden itibaren sürekli olarak söz konusu yapıların teknik tetkikleri yapılmakta olup bu doğrultuda proje ve uygulama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Diğer tescilli kültür varlıklarında olduğu gibi saray yapılarının da gelecek nesillere aktarılması esas olduğundan tüm saray yapıları sürekli olarak izlenmekte ve bakım-onarım, restorasyon, konservasyon ve ihtiyaç duyulan yerlerde güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır."
AA