29 / 03 / 2024

2013 yılında 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracat yapıldı!

 2013 yılında 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracat yapıldı!

2013’te 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yaptık. Üstelik bu ihracatın büyük bölümü ‘orta üst’ segmentteki müşterilere yönelik ürünlerle gerçekleştirildi. Sektörde dünya payımız yüzde 5’e ulaştı...


Türkiye’nin tekstildeki üretim gücü, ev tekstilinde de kendini gösteriyor. 2013’te 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yaptık. Üstelik bu ihracatın büyük bölümü ‘orta üst’ segmentteki müşterilere yönelik ürünlerle gerçekleştirildi. Sektörde dünya payımız yüzde 5’e ulaştı.


ÜRETİM, istihdam ve ihracatta lokomotif sanayi sektörümüz olan tekstildeki uzmanlığımız bu konuda yan sektörlere de yansıyor.  Ev tekstili sektörü bu konudaki en iyi örnek. Türkiye, 2013’te, 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatın büyük bölümü de orta ve üst segment grubu ürünlerden sağlandı. Türkiye’nin dünya ev tekstili pazarındaki payı ise yüzde 5’e çıktı.  Sektörün üretim ve pazarlama merkezi ise İstanbul ve Bursa.


UTİB’İN GAYRETLERİ

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin ev tekstili konusunda gelişmesine çok önemli katkılar  sağlayan bir örgüt olarak öne çıkıyor. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı da yürütüyor.  Başkan Burkay, “Dünya otomotiv sektöründe en üst segmentte ünlü markalar konuşulduğunda nasıl ki akla ilk gelen ülkelerden birisi Almanya ise, ev tekstili denildiğinde de akla ilk gelen ülkelerin başında Türkiye geliyor” diyor. En son Frankfurt’ta Heimtextil Fuarına Türkiye’den 165 firmayla katıldıklarını hatırlatan İbrahim Burkay, şöyle konuştu:


2023 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

“Bu fuarda UTİB olarak yaptığımız Türkiye Ev Tekstili Trend Alanı onbinlerce profesyonel tarafından beğeniyle takip edildi. Bu trend alanımız aynı zamanda fuar ziyaretçilerini fuarda yer alan şirketlerimize yönlendirmek gibi önemli bir fonksiyonu da üstlendi.  Sektörümüzün sürdürülebilir başarısı için uzun yıllardır yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz ve inşallah ev tekstili sektöründe 2023 yılı hedefimiz olan 10 milyar dolarlık ihracata emin adımlarla yürüyeceğiz.


TASARIM VE AR-GE

Ayrıca, ev tekstili sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla pek çok farklı etkinlik düzenliyoruz. Bu bağlamda bu çalışmaların en önemlileri, ev tekstili tasarım yarışması ve tekstil arge proje pazarı. Proje pazarı etkinliğimiz, sadece ev tekstili alanında değil, tekstilin tüm alt kollarında projeleri değerlendirirken tasarım yarışmamız, ev tekstili anlamındaki ilk ve tek yarışma. Son yıllarda sayısı giderek artan tasarım yarışmaları ve Ar-Ge Proje pazarı etkinlikleri, üniversiteleri üretimin içine çekmeye başladı. Türkiye’nin geleceği tasarım, Ar-Ge ve inovasyonda yatıyor. Yaratıcı fikirleri sanayiciler ile buluşturuyoruz. Bu tasarım ve projeler üretiliyor.”


2 milyar dolar da ‘bavul’dan...

TÜRKİYE  Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, bavul ticaretiyle de yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ihracatları bulunduğunu belirterek, 3.1 milyar dolarlık normal ihracat ile birlikte sektörün aslında 5 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi. Küçükçalık, “Dünyanın herhangi bir yerindeki tüketicinin, ev tekstili ürünü alırken ‘Made in Turkey’ etiketini araması ve bu etikete güven duyması için çalışıyoruz” dedi. Tasarım, tanıtım, markalaşma alanlarındaki yoğun gayretin meyvelerini daha fazla toplamak istediklerini vurgulayan Küçükçalık, “Bazı girdi kalemlerinde koşulları iyileştirilmesini bekliyoruz” dedi. 


Evteks kabına sığmıyor

CNR Fuarcılık tarafından, 21-25 Mayıs 2014’te düzenlenecek dünyanın ikinci en büyük ev tekstili fuarı Evteks kabına sığmıyor. Fuara katılmak için 500’e yakın firmanın beklemede olduğunu belirtiliyor.  CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, “Frankfurt’ta yaptığımız tanıtımdan sonra şimdi; İtalya, İspanya, Rusya ve Çin’de de tanıtım yapacağız. Evteks, çok hızlı büyüyor. 160 bin metrekarelik alan kadar bir alan daha olsa doldururuz. TETSİAD ile başarılı bir işbirliğimiz var. Ekonomi bakanlığımız da büyük destek veriyor. Fuar alanımızı büyütüp Türkiye’nin ihracatına katkımızı artırmak istiyoruz” dedi.


Hürriyet Gazetesi