28 / 03 / 2024

2B ve tarım arazilerinde yeni başvuru hakkı!

2B ve tarım arazilerinde yeni başvuru hakkı!

Hükümetten süresi dolan orman vasfını yitirmiş arazileri (2B) ve tarım arazilerinin satışı konusunda 350 bin vatandaşa müjdeli haber geldi.


2B ve tarım arazilerinde hak sahibi 350 bin kişiye müjdeli haber geldi. 2B’de bedeli ödemeyen, taksiti geciktirenlere bir şans daha verilecek. Naci Ağbal, “Vatandaşlara yeni bir başvuru hakkı getiriyoruz. Arazi bedelleri güncellenecek” dedi.


Hükümetten süresi dolan orman vasfını yitirmiş arazileri (2B) ve tarım arazilerinin satışı konusunda 350 bin vatandaşa müjdeli haber geldi. 2B arazisi için müracaat edip bedelini ödemeyen, taksitini geciktiren ve başvuru yapmayan 226 bin, tarım arazisi satışında başvuru yapmayan 80 bin vatandaşa yeni bir şans daha veriliyor. Meclis'e sunulacak torba yasaya eklenecek düzenlemeyle 2B'de müracaat ettiği halde ödeme yapmadığı için hakkını kaybedenler yeniden başvuru yapıp, bedelini ödemeleri koşuluyla satın alma hakkına sahip olabilecek. Mücavir alan sınırları dışına çıkarılan yerlerdeki hak sahibi 31 bin kişi de kapsama alınacak.


7.1 MİLYAR LİRA TOPLANDI

Hazine'ye ait taşınmazlar çok farklı amaçlarla kullanılıyor. Geçen yıl milli emlak arazilerinin satışından yaklaşık 3.1 milyar lira gelir elde edildi. 2B arazilerinin satışından da 4 milyar lira kaynak toplandı. Bu yılın sonuna kadar da 3.7 milyar lira gelir hedefleniyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2B arazileri için müracaatların dolduğunu anımsatarak, "Torba tasarı ile düzenleme yapıp yeni bir başvuru hakkı getiriyoruz. Bedeller güncellenecek" dedi. Bakan Ağbal, 2012'de başlatılan tarım arazilerinin satışına ilişkin sürenin de yeniden uzatılacağını bildirdi. Yasa ile, Hazine'ye ait tarım arazilerinin hissedarlarına, kiracı ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satış imkânı veriliyor.


YARISINDAN AZ BEDELLE SATILIYOR

Sosyal devlet anlayışıyla söz konusu araziler ederinin yarısından az bir bedelle satışa sunuluyor. Örneğin, değeri 10 bin lira olan bir araziye vatandaş taksitle 5 bin, peşin 4 bin liraya sahip olabiliyor. Fiilen kullanılan belediye mücavir alan sınırları dışında ve denizden 5 kilometre içeride rant kapısı olmayan, tarım arazisi olan bu taşınmazları vatandaşların hukuken edinmeleri sağlanırken, mülkiyet ve yönetim sorunları da gideriliyor. Söz konusu topraklara sahip olan kişiler ecrimisil ödemekten kurtulacak. Ödenen 5 yıllık ecrimisil, satış bedelinden mahsup edilebilecek. Arazi artık kendisinin olacağı için, diğer topraklarıyla birleştirerek ölçeği büyütebilecek. Ayrıca satışın gerçekleşmesinin ardından vatandaş tarımsal desteklerden yararlanabilecek.


Sabah