19 / 04 / 2024

İmar barışına başvuranlar dikkat!

 İmar barışına başvuranlar dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı valiliklere yapı kayıt belgesiyle ilgili önemli kararlar içeren bir yazı gönderdi. Gönderilen yazılı önergede, mera alanlarına yapı kayıt belgesi verilmemesini, verilenlerin de mülkiyete hak teşkil etmeyeceği vurgulandı.




Tarım ve Orman Bakanlığı valiliklere yazılı bir önerge gönderdi. Gönderilen yazıda, mera alanlarına yapı kayıt belgesi verilmemesi, verilenlerin de mülkiyete hak teşkil etmeyeceği vurgulandı. 61 Saat Gazetesi'nde yer alan habere göre; yazıdaki maddeler imar barışından faydalanan vatandaşlara soğuk duş etkisi yarattı. 


Ortaya çıkan yeni bilgilere göre Mera alanlarının baştan beri imar barışından faydalanmadığı belirtildi. Yazıda imar affının Özel Kanuna tabi olan yerleri baştan beri kapsamadığı sadece işlem yapılan ve idari para cezası uygulanan yerler için geçerli olduğu bildirildi.


Bu durum hakkında açıklamalar yapan Ortahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şenay Karakaş, "İmar Affı 3194 sayılı  kanunun geçici 16. maddesi olarak çıktı, Yani 3914 sayılı kanuna göre işlem yapılan ve idari para cezası uygulanan yerler için geçerli. Özel kanuna tabi olan yerleri zaten baştan beri kapsamıyordu. Bunlar nedir, Mera Kanunu, Orman Kanunu gönderilen yazı ve genelgelerle  İmar Barışını kapsamadığı kurumlara bildirmişlerdi'' dedi.

 

Karakaş, "Ama vatandaş bu bir fırsattır, sanki ruhsat izni verilmiş gibi değerlendirip kaçak olarak yapmaya devam ettiler. İmar Barışı da vatandaşın mükellefiyetinde yani tamamen vatandaşın bilgisi, kişisel iradesi ve beyanıyla yapılan işlem'' şeklinde konuştu.