26 / 04 / 2024

Üst Hakkı nedir?

 Üst Hakkı nedir?

Üst hakkı nedir? Mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında yapı yapmak veya mevcut yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı olarak biliniyor.


Üst Hakkı nedir?

Üst hakkı, sahibine, yüklü taşınmazın altında veya üstünde bir yapı inşa etme veya mevcut olan bir yapıyı muhafaza etme ve bu yapının mülkiyet hakkına sahip olma yetkisini sağlayan bir irtifak hakkıdır ve bu nedenle de sınırlı ayni hak olarak biliniyor.


İnşaat yani üst hakkı üçe ayrılıyor...

1- Bir arsanın üstünde inşaat yapma hakkı, 

2- Bir arsanın altında inşaat yapma hakkı,

3- Mevcut inşaatı yerinde tutma hakkı.


Buna göre, bir kimsenin arsası üzerinde başka bir kimse bir bina ya da yer altında bir garaj, bir depo vb. inşa edebiliyor. Bu halde bu yapılar tapu siciline irtifak hakkı olarak tescil edilebiliyor. Bu tescilden sonra arsanın mülkiyeti ile üzerindeki veya altındaki binanın mülkiyeti farklı kimselere ait olmuyor. Üst hakkı süreli veya süresiz olarak gerçek veya tüzel kişi lehine tesis edilebiliyor. Şahıs lehine ya da taşınmaz lehine de olabiliyor. Kural olarak irtifak hakkı olarak kurulan bu hakkın başkasına devir ve temliki ve mirasçıya intikali mümkün olabiliyor


1- İrtifak hakkı olan üst hakkı 

Medeni Kanun'un 726. maddesine göre üst hakkı, bir şahıs veya bir taşınmaz lehine irtifak hakkı olarak tesis edilebilir. Eğer bu hak daimi ve müstakil nitelik taşımıyorsa yani, 20 yıldan az süreli ise veya 20 yıl ve daha uzun süreli olmakla beraber üst hakkının tesisi sırasında üçüncü kişilere devredilemeyeceğine, mirasçılara intikal etmeyece¬ğine, üzerinde ayni hak tesis edilemeyeceğine veya bu tür tasarrufların izin alınmak suretiyle yapılabileceğine dair kısıtlamalar getirilmişse üst hakkı müstakil nitelikte sayılamayacağından bu hak irtifak hakları sütununa Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesinde gösterildiği şekilde tescil edilir.


2-Müstakil ve daimi hak olan üst hakkı  

Medeni Kanun'un 826. maddesine göre, Medeni Kanun'un müstakil ve daimi niteliği haiz bulundukları takdirde taşınmaz mal olarak saydığı ve tapu sicilinde ayrı bir sayfaya kaydını öngördüğü üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında inşaat yapmak veya daha önce yapılmış bir inşaatı yerinde tutmak hakkıdır. 


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com