02 / 05 / 2024

Tapu işlemleri harç oranları!

 Tapu işlemleri harç oranları!

Gayrimenkul alım satım işlemleri gerçekleştirilirken gerekli evrakların temin edilmesinin yanında tapu için ödenecek olan harç oranı da bulunuyor.Her sene bu oran değişiklik gösterebiliyor.İşte tapu işlemleri harç oranları..


Tapu işlemleri harç oranları!

Konut, işyeri gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinde satış bedelinden dışında olarak alıcının ödemesi gereken birtakım konut satış masrafları da yer alıyor.Konut satış masrafları, tapu harcı, döner sermaye işletmesine ödenen ücret ve diğer vergiler olarak karşımıza çıkıyor.


Taşınmaz alım satımlarında alıcı ve satıcıya karşılıklı borç ve hak yükleyen bir sözleşme yapılıyor.Alıcı ve satıcının ödemesi gereken tutar belirleniyor.


Herhangi bir taşınmaz alım satım işlemlerinde gerekli belgelerin temin edilmesi ve satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcının bankaya ödenmesi gerekiyor.


Tapu işlemlerinde gerekenler:


*Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


*Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


*Gayrimenkulün belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek.


Tapu işlemleri harç oranları!

Tapu harçları kapsamında yer alan masraflar her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında yapılan düzenlemelere göre tapu harcı; gayrimenkul gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tapu döner sermaye masrafları da tarafların ödemeleri gereken tapu masrafları arasında bulunuyor.Tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olarak belirleniyor.



Tapu hibe harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com