17 / 05 / 2024

Tapu harcı nasıl yatırılıyor?

Tapu harcı nasıl yatırılıyor?

2015 yılında hem alıcının hem satıcının ödemesi gereken tapu harcı bulunuyor.Peki harcı ödeniyor?Tapu harcı nasıl yatırılıyor?İşte tapu harcının ödenmesine ilişkin bilgiler..


Tapu harcı nasıl yatırılıyor?

Tapu alım satım işlemllerin sorunsuz halledilebilmesi için tapu işlemlerini iyi bilmek gerekiyor.Bir gayrimenkulün alım satım işlemleri için gerekli belgelerin temin edilip tapu harcının yatırılması gerekiyor.Peki tapu harcı nasıl yatırılıyor?


Tapu harcı ödemeleri cep telefonuyla veya internet üzerinden yapılabililiyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


Para hırsızlığını bitirmek için tapu müdürlüklerinin içine ATM cihazları yerleştiriliyor. Böylece vatandaş en kolay biçimde sıra beklemeden ve yanında para taşıma telaşı olmadan işini halledebiliyor.


Söz konusu tapu harcı hem alıcı hem satıcı tarafında ödeniyor.2015 yılında ödenmesi gereken tau harcı binde 20 olarak hesaplanıyor. Mesela bir taşınmazın değeri 100 bin TL diyelim hem alıcının hem satıcının 2 bin TL tapu harcı ödemesi gerekiyor.


Alıcı satıcının da harç bedelini ödeyerek bunu ödeyeceği satış bedelinden düşebiliyor.Ayrıca tapu alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcının eksin ödenmesi durumunda bazı hususlar bulunuyor. Tapu harcı eksik ödenirse 3 kat fazla faizle ödeniyor.Fakat bu durum bildirilirse eksik ödemeler 3 kat fazla vermektense tapu harcı uzlaşma dilekçesi diye tabir edilen bir dilekçeyi tapu müdürlüklerine vererek yüklü bir faiz ödemesinden kurtulabiliyor.

Tapu harcı hesaplama programı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com