29 / 04 / 2024

Tapu harcı kredi kartı ile ödenir mi?

 Tapu harcı kredi kartı ile ödenir mi?

Harçlar Kanunu gereğince tapu alım satım işlemlerinde verilen hizmet için tapu harcı tahsil ediliyor.Peki tapu harcı nasıl ödenir?Tapu harcı kredi kartı ile ödenir mi?


Tapu harcı kredi kartı ile ödenir mi?

Taşınmazın bulunduğu yerin tapu dairesinde tapu alım satım işlemleri gerçekleştiriliyor.Taşınmaz alım-satımı yapacakları yakından ilgilendiren konular arasında tapu harcı geliyor.

Taşınmaz malların tapu işlemleri için tarafların öncelikle tapu dairesinden randevu alması gerekiyor.Tapu dairesindeki işlemler için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya tapu müdürlüğünün resmi internet sayfasından online başvuru yaparak randevu alınabiliyor.Peki tapu harcı kredi kartı ile ödenir mi?

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili bankalar tarafından da tahsil edilebiliyor.

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması da bulunuyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Taşınmazların devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, taşınmazı devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.Bu bedel en düşük olarak, devredilen taşınmazın emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.2015 yılında hem alıcının hem satıcının ödemesi gereken tapu harcı bin 20 oranında oluyor.

Tapu işlemleri için gerekli evraklar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com