02 / 05 / 2024

Site aidatı ödenmezse ne olur?

 Site aidatı ödenmezse ne olur?

Sitelerde ortak kullanım alanlarının giderlerinin karşılanması için ev sahipleri ve kiracılardan aidat temin edilirken bazı site sakinleri bu aidatı ödemiyor.Peki site aidatı ödenmezse ne olur?


Site aidatı ödenmezse ne olur?

Sitelerindeki tüm kat maliklerinin ve kiracıların anagayrimenkul ile ilgili yapılan harcamalara belirli oranlarda katılmaları gerekiyor.


Kat maliki anagayrimenkul için katılması gereken hususlar arasında kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avans ve sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlerin harcamalarına katılması gerekiyor.


Site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken bedel, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor.Örneğin oturduğunuz sitede basketbol sahası, süs bahçesi, koşu parkuru,havuz gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.


Söz konusu site aidatlarının ödenmemesi durumunda bazı cezai yaptırımlar uygulanıyor.Aidat masrafları kiracının ödeyeceği sözleşmede yazılıysa aidatın ödenmemesi durumunda apartman yöneticisi ve diğer kat malikleri sulh mahkemesine başvurabiliyor. 


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor.


Aidatını gecikme faiziyle de birlikte ödemeyen malikler, aidat ödenmemesi nedeniyle tahliye edilebiliyor. Böylece kat malikine ait gayrimenkul, diğer kat maliklerine devredilebiliyor.


Site aidatları neye göre belirlenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com