12 / 05 / 2024

Site aidatları neye göre belirlenir?

 Site aidatları neye göre belirlenir?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre sitede yapılan bakım onarım, temizlik, bekçi, güvenlik ve benzeri hizmetler için aidat ödenmesi gerekiyor.Peki site aidatları neye göre belirlenir?


Site aidatları neye göre belirlenir?

Sitede oturan kat  malikleri tarafından ,ortak kullanım için tahsis edilmiş olan yerlerin giderlerinin karşılanması gerekiyor.Kat mülkiyeti kanunu kapsamında yer alan maddelere göre, apartman ve konut sitelerinde ortak kullanım alanları ve bunların ortak kullanım alanları belirlenen aidat ile karşılanıyor. Kat malikleri aidatlara kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.

Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma,  güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.

Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor

Site aidatları neye göre belirlenir?

Sitede aidat ödemek, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamı altında zorunlu tutuluyor. Ödenmesi gereken site aidatı bedeli ise, yetki verilmiş ise yönetici tarafından; yetki verilmemiş ise, Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından belirleniyor.

Site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Bu şekilde maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenmiş oluyor.

Yönetim projeleri hazırlanıp,bu doğrultuda aidatlar ve aidatların ödeneceği tarihler düzenleniyor, uygulamaya konuluyor.


Site aidatları nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com