Emlak vergisi için ödenecek bedel, rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.Peki konut emlak vergisi ne kadar?işte konut emlak vergisi oranı 2015..
Konut emlak vergisi oranı 2015!
Taşınmaz malların emlak vergileri yılın belli dönemlerinde iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi mükellefleri vergi borcunu ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor.
Taşınmaz sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisinde 2015 yılı için ilk taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlamıştı.Verginin ilk taksit dönemi 1 Haziran'da son buluyor.İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.
Emlak vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. Kanun gereğince muafiyet için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar,emekliler,hiçbir geliri olmayanlar,şehit yakınları,dul ve yetimler ve gaziler emlak vergisinden muaf oluyor.
Emlak vergisinden muaf olmayanlar ödemelerini gayrimenkulün sınırları içerisinde bulunduğu belediyeye yapıyor. Ödemesi yapılacak taşınmaz şehir dışındaysa ve belediye "e-belediye sistemini" kullanmıyorsa vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.
Emlak vergisi için ödenecek bedel rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor.Peki konut emlak vergisi ne kadar?
Vergi taşınmazın bulunduğu belediyeye göre değişiklik gösteriyor.2015 yılı konut emlak vergisi oranları şu şekilde:
*Büyükşehir Belediyesi
Meskenlerde Binde 2
*Normal Yörelerde
Meskenlerde Binde 1
Örnek 1..
Mehmet Beyin normal yöre sınırları içerisinde rayiç bedeli 150 bin TL olan konut için ödeyeceği emlak vergisi 150 TL'dir.
Örnek 2..
Mehmet Beyin normal yöre sınırları içerisinde rayiç bedeli 150 bin TL olan konutu için ödeyeceği emlak vergisi 300 TL'dir.
Emlak vergisi ödenmezse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com