Kira geliri elde eden taşınmaz sahipleri iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisi ödemekle yükümlü oluyor.Peki kira gelir vergisini internetten nasıl ödeyebilirim? diyorsanız işte yanıtı..
Kira gelir vergisini internetten nasıl ödeyebilirim?
Mesken ve dükkanını kiraya veren mal sahipleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor. Vergilendirme bazı şartlar doğrultusunda yapılıyor.
Mükellefler, vergileri için öncelikle beyanname veriyor. Beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyordu.
Kira gelir vergisi için her sene istisna tutarı belirleniyor. Bu istisna mesken ve dükkanlarda farklı tutarlarda tespit ediliyor.
Mesken kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine ve ödeme yapmasına gerek duyulmuyor.
Aynı zamanda dükkanlarda ise 27.000 TL'nin altında gelir elde eden kimselerin beyanname vermeleri ve vergi ödemeleri gerekmiyor.
İstisna tutarını aşan kişilerin ise iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. 2015 yılı kira gelir vergisi birinci taksiti Mart ayında ödendi.İkinci taksit ödemesi ise 9 gün sonra başlayacak.
Peki kira gelir vergisini internetten nasıl ödeyebilirim? diyorsanız işte yanıtı..
Kira gelir vergisi anlaşmalı bankalar aracılığı ile internetten yatırılabiliyor. Kira gelir vergisi mükellefleri intvd.gib.gov.tr/kirabeyan adresine giriş yaparak buradan ne kadar vergi ödemesi yapacaklarını hesaplayabiliyor.
Kira vergisi vergi daireleri dışında, yetkili bankalar aracılığı ile de ödenebiliyor. Kira gelir vergisi ödemelerinde anlaşmalı olan bankalar aşağıda yer alıyor:
AKBANK T.A.Ş. (*)
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ALTERNATİFBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
CITIBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş. (*)
BURGAN BANK A.Ş.
FİBABANKA A.Ş.
FİNANSBANK A.Ş. (*)
HSBC BANK A.Ş. (*)
ING BANK A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
ODEA BANK A.Ş.
ŞEKERBANK T.A.Ş.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)
TEKSTİLBANK A.Ş.
TURKISHBANK A.Ş.
TURKLAND BANK A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)
(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir.
Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.
(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.
Kira gelir vergisi hesaplama örneği 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com