26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 1.taksiti için yarın son gün!

 Kira gelir vergisi 1.taksiti için yarın son gün!

2016 yılında taşınmaz kiralamalarından elde edilen kazançlar için ödenen kira gelir vergisinin 1. taksit dönemi yarın sona eriyor...


Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu esasları gereğince taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde edenler tarafından ödeniyor. Vergi, geçen yıl içerisindeki kira gelirleri için veriliyor.


Kira gelirlerinin vergilendirilmesi için her yıl istisna bedeli belirleniyor. Elde edilen bu gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde vergi mükellefi olunuyor.


Ancak gelirin bu istisna bedelinin altında kalması halinde vergi ödenmiyor.  İstisna bedelleri 2016 yılı için; Meskenlerde 3.800 TL olarak; İşyerlerinde ise 30.000 TL olarak belirlendi.


İstisnadan yüksek geliri olanların öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Kira gelir vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Vergide ilk taksit Mart ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre, kira gelir vergisi 1.taksiti için yarın son gün.


Kira gelir vergisi ödeme yerleri

Kira gelir vergisinde beyanname ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesinde yapılıyor. Ayrıca;

● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com