29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alamaz?

Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alamaz?

Kentsel dönüşüm projesinden yararlanarak binasını yıktıran vatandaşlara devlet kira yardımında bulunuyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alamaz?


Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alamaz?

Kentsel dönüşüm, kentte sorunlu ve gelişmemiş bölgelerin belirlenmesi ile söz konusu sorunların giderilmesi için yapıların yeniden yapılandırılması olarak ifade ediliyor.


Riskli olarak belirlenen ya da rezerv yapı alanlarındaki yapıların yıkılması uygulamalarına tahliye edilen yapıların maliklerine veya kiracılarına mesken yada işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılıyor.Kira yardımı Bakanlıkça kararlaştırılıyor.


Kira yardımı için başvurular il Müdürlüklerine yapılıyor. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletiyor. 


Knetsel dönüşüm için aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.  Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyor. 


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabiliyor. 


2015 yılı için yapılacak kira yardımı aylık 735 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemiyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alamaz?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre; Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.Bunların dışında kalan kimselere kira yardımı yapılamıyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı almak için neler gerekli?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com